Cassava Sticky Rice – XÔI SẮN MẶN

*Scroll down for English Recipe*
Cùng Helen trải nghiệm “căn bếp trong mơ” của Häfele với món “Xôi Sắn Mặn”. Từ những nguyên liệu giản dị đơn sơ như gạo nếp và củ sắn (khoai mì), chỉ cần thêm một chút chăm chút và tình yêu thôi là ta đã có một món ăn vô cùng ngon miệng cho cả gia đình. Cảm hứng bếp và niềm đam mê ẩm thực của Helen có từ đâu, điều này cũng sẽ được “bật mí” trong video nhé.

Các bạn có thể thêm xem thêm những video truyền cảm hứng khác trong series “Bếp nhà món phố – Mỗi món ăn là một câu chuyện” trên trang http://bepdepnhavui.vn/ bao gồm những câu chuyện đầy cảm xúc đằng sau những con người đã tạo nên tên tuổi cho các quán ăn nổi tiếng ở Sài Gòn và Hà Nội như Phở Thìn, Vịt Quay Thanh Xuân, Hủ tíu Sa Đéc, Bún chả Hà Nội v.v.

Ingredients:

500g sticky rice, soaked in water at least 4 hours and drain

500g cassava, peeled, cubed and soaked in water at least 8 hours

15ml coconut milk

Toppings:

200g minced pork

50g pork floss

3 Chinese sausages, diced

4-5 pandan leaves

4 shallots, thinly sliced

3 spring onions, chopped

Directions:

– Combine the soaked sticky rice with cassava and ½ tsp salt. Toss well.

– Fill the lower compartment of the steamer 1/3 full with water and bring to a boil.

– Line the steamer basket with a piece of banana leaf. You can tie the pandan leaves to a knot and add the rice to add fragrance. Place the cassava sticky rice in the steamer and steam, covered over boiling water until shiny and tender, about 20 minutes. Remove from heat and let stand, covered, 5 minutes.

– At the last 10 minutes, drizzle 1 tbsp coconut milk over the sticky rice to add richness and shininess.

– To make the toppings, season minced pork with salt, peper and 1 tsp minced shallot.

– Deep-fry the sliced shallot till golden brown. Transfer the fried shallot to a bowl.

– Place the chopped spring onion in a bowl. Add a pinch of salt and sugar. Pour the hot oil to the bowl and mix well. This is scallion oil.

– Sauté the diced Chinese sausages in a pan and add 50ml water. Add minced pork. Season with 1 tsp fish sauce, ½ tsp sugar/stock powder. Stir well and cook until done. Take off heat.

– Fluff the cooked cassava sticky rice and transfer to a plate. Top with the sautéed pork and sausage, scallion oil, fried shallot and some pork floss

#HäfeleVietnam #StoriesOfDishes #BepnhaMonpho #xoisan #helenrecipes

FTC: This video is sponsored by Häfele Vietnam

Helen’s Recipes

Share on Google Plus